Brandweer uren bezig met lastige schoorsteenbrand

Bewoners van een vrijstaande woning op de Horsterweg in Ermelo ontdekten zondagavond dat er vonken uit zijn schoorsteen kwam. Ze hebben de brand eerst zelf proberen te doven maar toen dat niet lukte werd na enige tijd om 20.30 uur de brandweer van Ermelo en Harderwijk opgeroepen.
Uiteindelijk bleek het nog een lange en lastige klus voor de brandweer. Met de inzet van een hoogwerker werden een aantal dakpannen weggehaald en hebben ze deels de schoorsteen open gemaakt om bij de brand te komen. Binnen in huis werd een kachel verwijderd om bij de kachelpijp te komen. Toen ze daar in geslaagd waren werden er een groot aantal emmers met asresten naar buiten gebracht. Mogelijk is één of meerdere dieren in de kachelpijp de veroorzaker van de brand geweest. Na 2,5 uur kon de brandweer weer inpakken.
Een ambulance is ter plaatse geweest om te controleren of de bewoners geen giftige stoffen hadden ingeademd. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. De Horsterweg is ten tijde van de brand afgesloten geweest voor verkeer.

De periode van stoken is weer aangebroken en de brandweer raadt aan uw schoorsteen te laten vegen voordat u de kachel weer regelmatig laat branden.