Zes jaar celstraf geëist tegen man die schot loste op zijn vader in loods Ermelo

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige man uit Nunspeet. De man wordt onder meer verdacht van het neerschieten van zijn 63-jarige vader met een vuurwapen. Dat gebeurde op 18 april vorig jaar in een loods in Ermelo.

Daar bevonden zich een zogenoemde reactieketel van duizend liter, meters, apparatuur zoals een digitale weegschaal, gelaatsmaskers met filters en grote hoeveelheden jerrycans. Daarnaast werden er diverse precursoren ontdekt (azijnzuur, azijnzuuranhydride en MAPA), stoffen die gebruikt worden bij de productie van heroïne, amfetamine en metamfetamine. Er werd ook een grote verborgen ruimte aangetroffen met aanwijzingen voor sporen van MDMA (amfetamine).

Foto: Donkersgoed Multimedia

Een conflict over geld zou ten grondslag liggen aan het schietincident in de loods. Volgens de officier komt de man op 18 april in een zeer boze bui naar de loods, waar hij de confrontatie met zijn vader aangaat. De beide mannen maken ruzie, waarna de 37-jarige vermoedelijk meerdere schoten lost. Eén kogel raakt zijn vader: de 63-jarige man loopt een schotwond aan zijn been op. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk ook een worsteling in de loods heeft plaatsgevonden. Als de politie na het schietincident bij de loods aankomt, wordt het drugslab in de loods ontdekt.

De 63-jarige man verklaart later dat hij zelfmoord heeft geprobeerd te plegen en dat zijn zoon dat voorkomen heeft. De officier van justitie vindt dit scenario ongeloofwaardig. Volgens hem kan uit bewijsmiddelen worden afgeleid dat de 37-jarige man opzettelijk heeft geschoten.

Foto: Donkersgoed Multimedia

De officier van justitie acht poging doodslag wettig en overtuigend bewezen. “Door met een scherp vuurwapen meermalen te schieten in een betrekkelijk kleine ruimte waarin het slachtoffer zich ook bevonden moet hebben, heeft verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans op dodelijk letsel aanvaard.” Ook acht het OM wapenbezit en het bezit van vals geld wettig en overtuigend bewezen voor de 37-jarige.

Beide mannen worden ook verdacht van voorbereidingshandelingen voor het bereiden van harddrugs. De 63-jarige man hoorde daarom vandaag een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

De rechtbank in Zutphen doet op 5 maart uitspraak.